case for support – playing the cathedral

oude kerk

De Oude Kerk is een plek voor contemplatie, intense beeldende kunst- en muziekervaringen. Op zondagochtend en zondagavond wordt de kerk als godshuis gebruikt door de Protestantse Kerk Amsterdam. De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam en een van de nieuwste kunstinstellingen van de stad. De organisatie zet zich sinds 1951 in om de kerk te restaureren en te ontsluiten voor een divers publiek. Sinds de afronding van de restauratie in 2013 is de Oude Kerk actief met eigen programmering van beeldende kunst en muziek in relatie tot het erfgoed.

kunst

De Oude Kerk zet met haar programma’s golven van traditie en nieuwe ontwikkelingen in beweging. Met het samenspel tussen erfgoed, beeldende kunst en muziek wil ze opnieuw een plek veroveren in de hoofden en harten van diverse generaties.

De Oude Kerk wil veelkleurigheid en meerstemmigheid de ruimte geven. Voelbaar maken dat onze blik op het verleden in beweging is, in wisselwerking met ons toekomstperspectief. De Oude Kerk heeft zich de afgelopen vijf jaar met stip op de culturele kaart van Nederland geplaatst door tweemaal per jaar kunstenaars van internationale naam opdracht te geven om nieuw werk te maken dat resoneert met de kerk. Interventies zijn soms een verstild eerbetoon, dan weer een radicale ommekeer. Ze openen steeds nieuwe, hedendaagse perspectieven op het monument en haar geschiedenis. Mensen worden uitgedaagd door de materiële en immateriële betekenissen die erfgoed en kunst samen te bieden hebben. De Oude Kerk kiest voor slow-curating, investeert in langdurige voorbereiding met kunstenaars, en geeft opdrachten voor nieuw werk in deze unieke context.

muziekgeschiedenis

In de Oude Kerk klinken sinds 1584 concerten. Deze concerten behoorden tot de eerste openbare concerten van Noord-Europa; de Oude Kerk was een muzikaal bedevaartoord. Het was Jan Pieterszoon Sweelinck, Nederlands grootste klassieke componist, die kort na de Reformatie deze traditie startte. Nederland had zichzelf net onafhankelijk verklaard en Amsterdam maakte een grote expansie door, zoals dat ook nu het geval is. De concerten kregen wereldfaam. Niet alleen vanwege het nieuwe karakter en de hoge kwaliteit, maar ook vanwege de uitmuntende kerkakoestiek van de Oude Kerk. Die is tot op de dag van vandaag ongewijzigd. De kerk is niet bijzonder hoog, breed opgezet, heeft een houten plafond, en een onregelmatige vloer met grove naden die de galm van ongeveer 5 seconden mooi breekt. Toevalligheden die samen het wonder van de Oude Kerk vormen. De mooiste stilte van Amsterdam. Het barokke Vater-Müllerorgel, dat werd gebouwd als pronkstuk van een 18e-eeuwse wereldstad, wordt alom geroemd. Het is vrijwel geheel origineel bewaard gebleven. Na intensieve restauratie wordt dit orgel in september 2018 bouwkundig opgeleverd, als slotstuk van de restauratie van de kerk (1951 – 2013). Op 11 mei 2019 wordt het officieel in gebruik genomen en zal het weer klinken in concerten.

toekomst van muziek

De Oude Kerk is een gotische hallenkerk. 3000 m2 vloeroppervlak, de akoestiek en het topkwaliteit historisch orgel zijn de vertrekpunten voor de toekomstige muziektraditie, waarbij musici opdrachten krijgen om nieuw werk te ontwikkelen, speciaal voor deze plek. Muziek die je nergens anders zo kunt beleven.

Na een periode van stilte, wordt sinds 2016 de nieuwe muzikale toekomst onderzocht en voorbereid. Begin 2017 werd de concertserie Silence geïntroduceerd. Concerten waarbij de akoestische ervaring van het gebouw centraal staat, en waar beeldende kunst en muziek elkaar aanvullen: muziek ontstaat in de context van tentoonstellingen. Elke eerste vrijdag van de maand om 8 uur ’s ochtends ademt de kerk in een stille binnenstad, het zonlicht komt via de hoge vensters op adembenemende wijze de kerk binnen, afhankelijk van het seizoen. In korte tijd heeft Silence een groep van gemiddeld 140 bezoekers aan zich weten te binden. Ze komen het jaar door op dit vroege tijdstip naar de Oude Kerk voor een contemplatief muzikaal begin van de dag. ‘De wonderlijkste muziekserie van het westelijk halfrond’, kopte Het Parool, waarin Sweelinck klinkt naast het werk van jonge componisten. Musici en bezoekers worden uitgedaagd om het monumentale gebouw op een soms radicale wijze te ruimtelijk te ontdekken. Musici worden geïnspireerd door het grootse speelveld van de kerk, om te denken in nieuwe verhoudingen en dimensies.

playing the cathedral

In 2019 ziet een nieuw muzikaal ritueel, Playing the Cathedral, het levenslicht. Tweemaal per jaar vindt een nieuwe monumentale concertreeks plaats, in hetzelfde ritme als de tentoonstellingen. Belangrijke (inter)nationale componisten en of musici worden uitgenodigd om als artist-in-residence nieuw werk te ontwikkelen. De Oude Kerk zal investeren in langdurige samenwerkingen, slowcurating, met internationale talenten en lokale uitvoerende musici van topniveau. Daarbij kijken we door generaties en subculturen heen. Generaties en verschillende achtergronden worden met muziek verbonden. In een stedelijke context die bij uitstek een smeltkroes van culturen is.

Uniek kenmerk van de nieuwe muziektraditie in de Oude Kerk is het gebruik van de ruimte van de kerk zelf en de wijze waarop klank en muziek op deze ruimte worden afgestemd, in samenwerking met musici. De concerten zijn eenmalige ervaringen, niet reproduceerbaar, waar je bij moet zijn. Sitespecifieke muziek, viscerale, lichamelijke, diepe ervaringen, als tegenstroom in een tijd van snelle deling van indrukken.

De Oude Kerk wil zich, als aanvulling op de huidige toppositie in de beeldende kunst, met de twee series Silence en Playing the Cathedral gaan vestigen als uniek Nederlands podium voor ruimtelijke muziek – spatial music. Concerten waarin musici en geluidsbronnen ruimtelijk staan opgesteld en bewegen, in een ruimtelijke installatie van klank. Mensen kiezen hun eigen perspectief, dwalend door de kerk, waarbij het perspectief doorlopend verandert. Nieuwe composities en concertvormen ontstaan, naast herinterpretaties van bestaande en oude muziek, ruimtelijk hertaald naar de situatie in de Oude Kerk. Daarbij wordt dwars door genres en stijlen heengekeken. Het zijn niet alleen de muzieknoten die de muziek maken, de architectuur van de kerk dirigeert. Nieuwe composities en klankinstallaties vormen samen een nieuwe, unieke en site-specifieke muziekcollectie, verankerd in het oudste gebouw van de stad en in de toekomst herhaalbaar, als immaterieel onderdeel van het monument de Oude Kerk.

De titel van de nieuwe muziekserie is een historische knipoog naar de geschiedenis van de hoofdstad – een stad van burgerpaleizen… Nooit was hier een bisschop gevestigd, nooit had de stad dus een kathedraal. Playing the Cathedral markeert de kathedrale ruimte van de Oude Kerk als algemene plaats van samenkomst, als een eigentijdse plek voor resonantie.

gala 11 mei

In mei 2019 start met de ingebruikname van het beroemde Vater Müllerorgel definitief de toekomst van de muziek in de Oude Kerk als een uniek laboratorium voor spatial music. Met een exclusief benefietdiner op zaterdag 11 mei wordt het fundament gelegd onder deze toekomst. Philip Glass (Baltimore, 1937) komt persoonlijk een van zijn contemplatieve werken op het orgel spelen. Hij werkt in zijn muziek met voortdurend herhaalde motieven, in regelmatige en onregelmatige patronen, grootse akkoorden, langzaam verschuivende harmonieën. De hypnotiserende minimal music van Glass past goed in de ruimtelijke kerkakoestiek van de Oude Kerk. Muzikaal genie Nicolas Jaar (New York, 1990) bereidt in het najaar van 2018 een compositie voor tijdens de eerste muziek-residency in de Oude Kerk. Verstild, bedwelmend, muzikaal en indrukwekkend, zo wordt zijn muziek in de media beschreven. Ook Jaar werkt met het Vater-Müllerorgel, waardoor hij zich bij een eerste kennismaking onmiddellijk geïnspireerd voelde. Met deze muziek klinkt op 11 mei 2019 de eerste editie van Playing The Cathedral. Het beleeft de première tijdens het gala, en resoneert in de maanden erna voor publiek. Het diner tijdens het gala wordt gecomponeerd door Robert Kranenborg (restaurant Bolenius). De avond eindigt op een bij Playing the Cathedral passende wijze met een interactieve compositie. Op zondag 12 mei zijn er de gehele dag vrije concerten voor alle Amsterdammers en muziekliefhebbers van zonsopgang tot zonsondergang. Nicolas Jaar, Philip Glass, Jan Pieterszoon Sweelinck, en muziek van vele anderen.

bouw mee

In vroeger eeuwen bouwden de burgers mee aan de kathedralen en kerken van hun stad. Ze zorgden voor de uitbreiding van basilieken en kapellen. Gilden verbonden zich met de kerkgebouwen, kappellen voor beschermheiligen werden opgericht en geld werd ingezameld om altaarstukken en monstransen te maken. De ambities waren groot. De Oude Kerk was hiervan een toonbeeld.

Anno 2019 ontstaat een nieuwe muziektraditie, die dankzij de betrokkenheid van de burgers van vandaag wordt gerealiseerd. De roep om meer muziek in de Oude Kerk klonk al lang voor de restauratie van het Vater-Müllerorgel. Nú is het tijd om die ambitie te verwezenlijken, en de Oude Kerk met stip te herplaatsen op de muzikale kaart van Noord-Europa als eigentijds muzikaal bedevaartsoord.

De Oude Kerk wil de uitbreiding en intensivering van de muziekprogrammering op evenwichtige wijze realiseren. Een balans van publieksinkomsten, en private en publieke investering. Doel van het gala is een opbrengt als basis van de nieuwe muzikale toekomst van de Oude Kerk. Het leggen van een fundament voor de komende vijf jaar. Hiermee kunnen componisten / musici de opdracht krijgen om nieuw werk te ontwikkelen.

Het benefietdiner Playing The Cathedral op 11 mei 2019 wordt voor het leeuwendeel via ‘in kind’ sponsoring gefinancierd. Beneficianten maken met hun bijdrage tevens het concert op 12 mei voor iedereen mogelijk.

nu!

Bouw mee aan de toekomst van de muziek in de Oude Kerk en leg, met Playing The Cathedral, een belangrijke bouwsteen in een nieuwe muziektraditie.
Met uw steun realiseren we het volgende:

 • een kwalitatief hoogstaande concertserie Playing the Cathedral; unieke concerten die
  resoneren in de monumentale ruimte,
 • het voortzetten van een eeuwenoude traditie: Oude Kerk als internationaal muziekpodium,
 • jaarlijkse residencies van internationaal muzikaal toptalent,
 • nieuw erfgoed: ontwikkeling van een collectie met nieuwe composities, die in de toekomst
  hernomen kunnen worden als immaterieel onderdeel van het monument de Oude Kerk,
 • een fundament van 5 jaar voor langdurige herpositionering van de Oude Kerk als
  toonaangevend muziekpodium,
 • een muzikale dag voor iedereen op 12 mei, met de ingebruikneming van het Vater-
  Müllerorgel.

Word ook onderdeel van dit historische moment en verzeker u van een tafel via www.playingthecathedral.org. Een tafel koopt u vanaf 5.000 (particulieren), 10.000 (bedrijven) en 20.000 (sponsoren) en telt 8 stoelen voor u en uw gasten. Daarnaast ontvangt u diverse mooie privileges waaronder (eeuwige) naamsvermelding in de Oude Kerk. Het bedrag is als donatie voor het overgrote deel fiscaal aftrekbaar.

Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid tot in-kind sponsoring van Playing The Cathedral. Naamsvermelding en VIP activiteiten worden op maat besproken.

De Oude Kerk benadert bedrijven, maar komt ook graag met bedrijven in contact. De Oude Kerk kent een bestendige en gezonde financiering. Voor de programmering wordt de Oude Kerk in de periode 2017-2021 ondersteund door het kunstenplan het Amsterdams Fonds voor de Kunst en projectsubsidies van publieke en private fondsen. Om de muzikale ambitie waar te maken zoekt zij steun en samenwerking met Amsterdammers en iedereen die zich verbonden voelt met de stad en haar muzikale tradities en innovaties. De Oude Kerk is een culturele ANBI, geven betekent belastingvoordeel

samenvattend

De Oude Kerk wil als toonaangevend museum een prominente en duurzame rol spelen in de culturele programmering van Amsterdam en daarbuiten. Ze wil als onderdeel van deze ambitie haar nieuwe muziekprogrammering introduceren en naar een hoog niveau tillen, door het ontwikkelen van een nieuwe muziekprogrammering met twee series, de ochtendserie Silence en monumentale avondserie Playing the Cathedral. Hiermee wordt een veelbelovende toekomst ingeslagen, een nieuw (muziek)publiek bereikt, en is de kerk voortaan regelmatig open op de zowel vroegste uren van de dag, als op de avond.